24 Ocak 2013 Perşembe

SAAB Amblemi

   
      Saab'ın güncel amblemi yaygın kanının aksine Saab'a ait değil.


      Bu amblemin kökleri Scania firmasına dayanıyor. Scania'nın kurulduğu bölge olan İsveç'in Scana'nın arması bir griffin.

Scana bölgesinin resmi arması.


      Ayrıca Scana bölgesinin en büyük şehri olan Malmö'nıun da arması bir griffin.

Malmö şehrinin arması.


Malmö'daki Gustav Adolf Meydanında Griffin.

Malmö Aviation'ın griffin arması.


      Griffin ya da Griffon kelimesi Ortaçağ latin uygarlığına ve Yunan mitolojisine kadar uzanan teorilerle açıklanagelmiş bir yaratık simgesi. Koruyucu, hızlı, yırtıcı, kuş benzeri birden fazla hayvana ait bölümlerden oluşan bir yaratık. Avrupa'da, Hint kültüründe, Pers kültüründe ve çok bilinmese ya da dikkat çekmese de Mezepotomya/Türk kültüründe griffonlara bolca rastlamak mümkün. Genellikle kafa, kartal ya da aslanken gövde hemen hemen her zaman kedigillerdendir. Kuyruksa kuş, yılan ya da akrebe aittir. Ayaklarsa aslan veya kuş ayağıdır. Türklerde ilk örnekleri Sümerlerde görülür. (imdigud, imdugud, zu ya da hüma ismiyle.)

British Muzeum'da Sümer imdugudu.


      Scania firması bu simgeyi kuruluşundan itibaren ambleminde kullanmaya başlamış.

Scania'nın ilk amblemi.


      Gördüğünüz gibi net olarak Scana ya da Malmö griffonu. Saab'ın ilk amblemi ise 1937 yılındaki Saab'a ait diyebiliriz. 1937 yılında kurulan şirket SAAB yani Svenska Aeroplan AB (Aktiebolaged) yani İsveç Uçak Ananim Şirketi. Amblemi de doğal olarak uçaktan esinlenerek oluşturulmuş.

SAAB'ın ilk amblemi.

      Saab otomobillere ait ilk amblem ise 92'de karşımıza çıkıyor. Bu prototip araçla birlikte SAAB otomobilleri ayrı bir ambleme sahip olmuş.

1947 yılında 92 de kullanılan amblem.



92 prototipi.



92 nin kaputu.



      1949 yılında mavi zeminli ambleme geçilmiş.

1949 yılı.

      Bir kaç sene sonra ise mavi zeminli ambleme tekrar şirketin havacı kimliğini simgeleyen uçak eklenmiş.

Aero Saab.

Daha çok otomobillerin arkasında kullanılan amblem.

      1974 yılında ise sade metal parlak ambleme geçilmiş...

Güncel amblemin de yazı tipi bu "bitişik" SAAB'a özel yazı tipi.

      1984 yılında ise daha yakından tanıdığımız Saab-Scania amblemi oluşturulmuş. Bu meşhur amblemi İsveçli heykeltraş ve sanatçı Carl Fresdick Reutersward Scania ve Saab amblemlerini harmanlayarak oluşturmuş.

Saab-Scania amblemi 1984.

      Bu amblemde Scania'nın (ve Scana bölgesi ile Malmö'nün) Griffonu ( "Gripen" Saab JAS-39 jetine adını veren), Saab'ın havacı kimliğine atıf yapan ve gökyüzünü temsil eden mavi fonla; Saab'ın en son amblemine ait olan bitişik özel yazı fontu dairesel bir formda kullanılmış. İç katmandaki iki daire ise Saab ve Scania'nın kardeşliğini ve iç içe oluşunu simgeliyor.

      İki şirket; SAAB ve SCANIA ayrıldıklarından itibaren ise iki ayrı ama benzeşik simgeyle yollarına devam ediyorlar. 

Güncel SAAB amblemi.




Güncel SCANIA amblemi.


      SAAB ambleminin kısa öyküsü bu şekilde. Son olarak Aeromun amblemini de ekleyeyim :) 

Karlı amblem.

      Hoşçakalın.

   




5 yorum:

  1. Merhaba, turkiyede saabin degerini bilen ve ilgi alakasini kesmeyen, arkadaşlari gordukçe gururlaniyorum. Blogu şans eseri buldum ve bulduğumada çok sevindim, gerçekten bilgiler ve deneyimler çok güzel. Bende 2002 model bir 9-3 aero coupe sahibiyim, ve ne zamandir, aero amblemleri ariyorum, ancak bulamadim 2003 model ve uzeri ile karşilaşiyorum hep. Nereden temin edileceği hakkinda bir bilginiz varmi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ben de Saab kullanıcıları ile nerede olursa olsun karşılaşınca seviniyorum. Sanırım çok fazla coupe 9-3 yok. Şanslısınız. Amblemi açıkçası Türkiye'de bulmanız zor, ulacağınız amblem de çok yüksek fiyatla satılmaya çalışılacaktır muhtemelen. En iyisi http://www.partsforsaabs.com/ (ingiltere) , ebay ( Saab için ABD, İngiltere, uzakdoğu ağırlıklı satıcılar) ya da http://www.aliexpress.com/ (Çin) gibi sitelerden yurt dışından temin etmek. Geç cevap için kusura bakmayın.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Ebay ve aliexpress ucuz bu arada diğer partforsaab baktımda ön ızgara gördüm fiyatı 150 Pound(400-500 tl) du galiba şook oldum bu kadar pahalı olmaması gerekiyor ya eğer allah korusun ön tarafa bişey olsa varya... =(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. partsforsaab'da genelde orijinal ürünler bulunduğu için biraz pahalı gelebilir. Ayrıca garip şekilde İngiltere'de ikinci el araç ucuzken parça pahalı. :))

      Sil